اگر کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، به جای حکم بر تخریب، جریمه نقدی تعیین کرده باشد، همسایه نیز همانند دیگر اشخاص ذینفع میتواند به رأی قطعی کمیسیون یادشده اعتراض کند.
استعلام :
منظور از کلمه «متصرفات او» در ماده ۱۶۰ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹ چیست؟ آیا مقصود، تصرفات مادی و بالفعل در ملک خود فرد است یا معنای عامتری دارد ؟ برای مثال، چنانچه شخص الف علیه همسایه خود که در امر ساخت و ساز، مقررات شهری را رعایت نکرده و پیشروی داشته و این امر موجب شده که شخص الف در ملک خود از نور بیشتر یا رفاه بیشتر و مانند آن محروم شود،
آیا شخص الف میتواند با طرح دعوای رفع مزاحمت، قلع اضافی را بخواهد یا اینکه این دعاوی در دادگستری قابل استماع نیست و فقط باید در مراجع خاص (کمیسیون ماده ۱۰۰ یا ۹۹ قانون شهرداری مصوب ۱۳۳۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی) حسب مورد رسیدگی شود؟ چنانچه کمیسیون رأی بر بقاء و محکومیت مالک به پرداخت جریمه ساخت و ساز دهد، آیا شخص الف حقی برای قلع بنای اضافی ندارد؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
الزامات مربوط به ساخت و ساز در مقررات مربوط؛ از جمله مقررات ملی ساختمان مورد اشاره در ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۱۳۷۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی پیشبینی و ضمانت اجرای تخطی از آن، از جمله در ماده ۴۰ این قانون مقرر شده است و حقوق مجاورین نیز در این قبیل مقررات مورد توجه بوده است.
بنا به مراتب فوق، در فرض سؤال که کمیسیون موضوع ماده ۱۰۰ قانون شهرداری مصوب ۱۳۳۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی به جای حکم بر تخریب، جریمه نقدی تعیین کرده است، افزون بر آنکه با لحاظ رأی وحدت رویه شماره ۱۱۵ مورخ ۲۲/۳/۱۳۹۲ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، همسایه نیز همانند دیگر اشخاص ذینفع میتواند به رأی قطعی کمیسیون یادشده اعتراض کند،
احقاق حق ذینفع از طریق اعمال مقررات خاص صدرالذکر نیز امکانپذیر است و تمسک به اطلاق واژه «مزاحمت» موضوع ماده ۱۶۰ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹ موجه به نظر نمیرسد. با این حال تشخیص مصداق و امکان یا عدم امکان احقاق حق با استفاده از مقررات خاص و یا تمسک به عمومات فرض سؤال بر عهده مرجع رسیدگیکننده است.