در اعتراض به سند مالکیت صادره به نام سازمان منابع طبیعی، خواسته باید شامل ابطال برگ تشخیص و ابطال سند مالکیت باشد

مسیر شما: صفحه اصلی - نظریات مشورتی - املاک و اراضی - در اعتراض به سند مالکیت صادره به نام سازمان منابع طبیعی، خواسته باید شامل ابطال برگ تشخیص و ابطال سند مالکیت باشد

در اعتراض به سند مالکیت صادره به نام سازمان منابع طبیعی، خواسته باید شامل ابطال برگ تشخیص و ابطال سند مالکیت باشد

تاریخ نظریه: 1402/02/27

شماره نظریه: 7/1401/907

در اعتراض به سند مالکیت صادره به نام سازمان منابع طبیعی، خواسته باید شامل ابطال برگ تشخیص و ابطال سند مالکیت باشد

استعلام :

۱- چنانچه با تطبیق نقشه‌های UTM مشخص شود نسبت به نوعیت قطعه زمینی یک بار در مراجع قانونی رسیدگی و رأی صادر شده است؛ اما معترض آن شخص دیگری بوده است، آیا اعتراض بعدی شخص دیگری با ادعای مالکیت نسبت به قطعه مذکور پذیرفته است؟ 

۲- چنانچه قطعه زمینی در کمیسیون رفع تداخلات مطرح شده و نسبت به آن تصمیم مقتضی اتخاذ شده باشد، آیا این تصمیم مانع اقامه دعوای احراز مالکیت (تبصره ۲ ماده ۹ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مصوب ۱۳۸۹) است

۳-  خوانده دعوای اعتراض به آگهی تشخیص (احراز مالکیت) چه اشخاصی هستند؟ آیا وراث یا سلسله ایادی قبلی نیز باید خوانده دعوا قرار گیرند؟ 

۴- با توجه به این‌که دعاوی مذکور دارای آثاری مانند ابطال سند یا اصلاح سند می ‌باشند، آیا به این متفرعات نیز در شعب ویژه رسیدگی می‌شود یا طبق قاعده دادگاه محل وقوع ملک صالح به رسیدگی است؟ 

۵-  چنانچه سوابق ملک حکایت از زاغه (محل نگهداری گوسفند)، آسیاب یا محل انباشت خرمن داشته باشد، آیا موارد مذکور احیاء قلمداد می‌شود؟ 

۶-  با توجه به تعریف مواد ۱۴۱ و ۱۴۲ قانون مدنی و تعریف آیین‌نامه قانون زمین شهری از احیا مصوب ۲۴/۳/۱۳۷۱ هیأت وزیران، آیا می‌توان شخم غیر مسبوق به زراعت را حمل بر احیاء دانست و اراضی را از حالت موات خارج دانست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :

۱- در فرض سؤال که در خصوص نوعیت قطعه زمینی، یک بار در مراجع قانونی اظهار نظر شده است، صرف ورود به رسیدگی اعتراض اشخاص دیگری (غیر از معترض قبلی یا قائم‌  مقام وی) علی‌الاصول بلامانع است؛ زیرا عدم پذیرش اعتراض متکی به دلیل، فاقد وجاهت قانونی است و قانون به صراحت آن را منع نکرده است؛ بدیهی است در رسیدگی به اعتراض اشخاص ثالث غیر از معترض قبلی، مرجع رسیدگی ‌کننده سوابق امر را نیز مورد توجه قرار می‌دهد.

 ۲- تبصره ۳ الحاقی به ماده ۹ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی موضوع ماده ۵۴ قانون رفع موانع تولید رقابت ‌پذیر و ارتقاء نظام مالی کشور مصوب ۱۳۹۴، نافی صلاحیت محاکم دادگستری در رسیدگی به دعوای احراز مالکیت وفق تبصره یک ماده ۹ قانون مذکور نیست؛ زیرا، دادگستری مرجع عام تظلمات است و اصولاً محدوده و قلمرو صلاحیت و وظایف کمیسیون رفع تداخلات خارج از مقوله رسیدگی قضایی به دعاوی است.

 ۳-  دعوای اعتراض به آگهی تشخیص منابع ملی ‌شده و مستثنیات موضوع تبصره‌های ۲ و ۳ ماده ۲ تصویب ‌نامه قانون ملی شدن جنگل‌های کشور مصوب ۱۳۴۱، باید به طرفیت منابع طبیعی مطرح شود و مرجع رسیدگی‌کننده با سند و مدارک پیوست دادخواست و رعایت سلسله ایادی قبل، ذی‌نفعی خواهان را احراز می‌کند و نیازی به طرف دعوا قرار دادن تمامی ایادی قبلی و وراث نیست.

 ۴- در مواردی‌ که اشخاص؛ اعم از حقیقی و حقوقی به سند مالکیت صادره به نام سازمان منابع طبیعی یا تصمیم هیأت موضوع قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی موضوع اجرای ماده ۵۶ قانون جنگل‌ها و مراتع مصوب ۱۳۶۷ با اصلاحات و الحاقات بعدی اعتراض می‌کنند، خواسته باید شامل ابطال برگ تشخیص و ابطال سند مالکیت باشد و شعب ویژه رسیدگی‌ کننده مستقر در مرکز استان به تبع رسیدگی به اصل دعوا به موضوع ابطال سند نیز رسیدگی و در این خصوص اظهار نظر می‌کنند. 

۵ و ۶- در فرض سؤال تشخیص مصادیق احیاء با لحاظ حکم مقرر در ماده یک آیین‌نامه اجرایی قانون زمین شهری مصوب ۲۴/۳/۱۳۷۱ هیأت وزیران، ماده ۱۴۱ قانون مدنی و تعریف احیاء اراضی در ماده یک لایحه قانونی نحوه واگذاری و احیای اراضی در حکومت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۵۸ با اصلاحات و الحاقات بعدی و عرف حاکم بر هر منطقه بر عهده مرجع رسیدگی‌کننده است. صرف شخم زمین غیر مسبوق به زراعت وفق مواد ۱۴۱ و ۱۴۲ قانون مدنی احیاء تلقی نمی‌شود.

.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • تماس
  • واتس اپ
  • تلگرام
× Send
error: محتوای سایت محافظت شده است . وب سایت ابراهیم فصیحی مقدم
پیمایش به بالا